Skip til hoved indholdet
    Hjem Et demokratiprojekt i Silkeborg

Et demokratiprojekt i Silkeborg

Silkeborg har ved alle valg siden 2013 gennemført demokratiprojekter for at øge valgdeltagelsen og sikre et sundt demokrati.

 

Valgdeltagelsen er et af de vigtigste tegn på sundheden i et demokrati. Gennem valgdeltagelsen viser vælgerne i hvilken grad, de bruger deres demokratiske ret i det repræsentativt demokrati.

Siden 2013 har Silkeborg Kommune derfor arbejdet for at styrke demokratiet ved at øge valgdeltagelsen ved samtlige valg og folkeafstemninger gennem demokratiprojekterne ’beSTEM’ og ’Stem med’ med opfordringen ”Vi stemmer! Gør du?”.

Giver resultater

Det er sket med viden fra valgforskning og adfærdsforskning og med værktøjer som social proof, kærlige skub (nudging), aktiverende leg (gamification) og involverende, brugerdrevne oplevelser.

Opmærksomheden og påvirkningen har været med til at få flere til at stemme. Det er vigtigt for et sundt demokrati.

Læs mere om demokratiprojekter her

Demokratiprojektet Stem med Silkeborg – folketingsvalg 2022 opfordrede særligt nydanskere og borgere uden for arbejdsmarkedet til at stemme, fordi de ifølge valgforskning har en lavere valgdeltagelse.

Det skete for eksempel ved huske-sms’er og plakater i opgange til udvalgte boligområder og materialer på jobcentrene. Projektet indeholdte også en forældrekampagne, der opfordrede forældre til at tage deres børn med på valgdagen, fordi demokratiopdragelsen begynder fra det er små.

Kampagnen gjorde også en indsats for at klæde alle borgere på til at stemme med informationer på hjemmesiden stemmed.silkeborg.dk, plakater i byrummet, annoncer og sociale medier.

Resultat

Valgdeltagelsen for folketingsvalget 2022 i Silkeborg Kommune var 87,01 %. Det var 2,91 %-point højere end valgdeltagelsen for hele Danmark, som var på 84,1 %.

På landsplan var det den laveste valgdeltagelse i mere end 30 år. Modsat steg valgdeltagelsen i Silkeborg en anelse med 0,18 %-point i forhold til sidste folketingsvalg.

Ved dette valg blev beSTEM i Silkeborg til Stem med Silkeborg for at støtte op og trække på fælleskampagnen mellem KL, Danske Regioner og Indenrigs- og Boligministeriet.

Stem med Silkeborg – byrådsvalg 2021 opfordrede særligt unge under 30, nydanskere og borgere uden for arbejdsmarkedet til at stemme, fordi de ifølge valgforskning har en lavere valgdeltagelse.

Det skete blandt andet via en valgtour, hvor de unge mødte og talte med byrådskandidater, digitale breve til de unge, sms’er og plakater i opgange til udvalgte boligområder og materialer på jobcentrene.

Resultat

Valgdeltagelsen i Silkeborg Kommune var på 73,3 %, som var 6,1 %-point højere end landsgennemsnittet. For unge under 30 år stemte 59,4 % i Silkeborg. Det var 5 %-point højere end landsgennemsnittet.

I forhold til det foregående kommunalvalg var det en tilbagegang i Silkeborg på 0,6 %-point. På landsplan var tilbagegangen 3,6 %-point. For unge var tilbagegangen i Silkeborg på 1,4 %-point. På landsplan var tilbagegangen 3,3 %-point.

Fra valgforskning ved Københavns Universitet ved vi, at en række befolkningsgrupper generelt har en lav valgdeltagelse ved valgene. Især nydanskere og borgere uden for arbejdsmarkedet stemmer markant mindre end gennemsnittet.

beSTEM i Folketinget 2019 opfordrede derfor kontanthjælpsmodtagere, unge på ungeydelse og nydanskere til at stemme ved Folketingsvalget i 2019. Det skete via plakater i opgange, sms-påmindelser, uddeling af flyers på jobcentrene, sociale medier, annoncer og hjemmeside.

Resultat

Valgdeltagelse for Silkeborg Kommune var 86,87 %. Det var 2,1 %-point højere end landsgennemsnittet på 84,6 %.

Målet med beSTEM i EU – EU i Silkeborg 2019 var at løfte stemmeprocenten for alle aldersgrupper i forhold til valget i 2014 (2009 var rekordår på grund af folkeafstemningen om tronfølgerloven).

Til det brugte projektet sms-påmindelser, annoncer, sociale medier og egen hjemmeside til at minde vælgerne om at stemme, klæde dem på til valget og gøre EU mere nærværende.

Resultat

Valgdeltagelse i Silkeborg Kommune var 69,48 % og blev dermed den højeste nogensinde og 3 %-point højere end landsgennemsnittet på 66 %.

beSTEM i Silkeborg 2017 havde fokus på at få især unge under 30 år til at vælge stemmeboksen fremfor sofaen til kommunalvalget. Det skete ved hjælp af rollemodeller, social proof og viden fra valgforskning og adfærdsforskning.

Der blev blandt andet arrangeret en ValgTour med 15 valgarrangementer rundt til ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og på Campus Bindslevs Plads i Silkeborg. Her deltog 4.400 unge og kunne blive klogere på, hvem de kunne stemme på, og hvad politikerne vil arbejde for i kommunen.

Der blev også afholdt 'Åbent politisk hus', hvor partierne opstillede stande og mødte borgerne på tomandshånd. Arrangementet var med til at give de besøgende et personligt møde med politikerne, hvor der var god mulighed for at få stillet spørgsmål til politikerne.

Resultat

Ved forrige kommunalvalg i 2013 steg valgdeltagelsen blandt unge under 30 år med 25% fra 48,7% til 60,7% i Silkeborg Kommune. Det lykkedes i 2017 at fastholde den høje valgdeltagelse blandt unge under 30 år med en valgdeltagelse på 60,8%.

Valgforskere fra Københavns Universitet påpegede, at det ville være en præstation i sig selv, hvis den store fremgang i valgdeltagelsen blandt unge under 30 år ved kommunalvalget i 2013 blev fastholdt efter fire år ved kommunalvalget i 2017.

Indsatsen var målrettet alle borgere i kommunen, da EU-spørgsmål generelt har en lav interesse i befolkningen.

Der blev blandt andet anvendt sms-påmindelser baseret på adfærdsforskning og dokumenteret effekt fra valgforskningen, digital post til 600 førstegangsvælgere, information om afstemningen og testimonials fra kendte borgere.

Resultat

Valgdeltagelsen i Silkeborg Kommune lå på 74,6 %, svarende til 2,6 %-point højere end landsgennemsnittet på 72,0 %.

beSTEM til folketingsvalget i 2015 var rettet mod borgere på kontant- eller uddannelseshjælp (cirka 1.900 vælgere) og nydanskere (knap 4.000 vælgere). Begge grupper er kendetegnet ved at have en lavere valgdeltagelse end gennemsnittet.

Indsatserne til borgere på kontant- eller uddannelseshjælp blev gennemført med medarbejdere, der har tæt kontakt med målgrupperne, som inddrog emnet i møder – fx mentorsamtaler, workshops, i undervisning og lignende. Der blev hængt plakater op på steder, hvor kontanthjælpsmodtagerne møder kommunens medarbejdere; fx Jobcentret. Desuden var der udarbejdet flyers med budskabet, som borgerne kunne tage med sig.

Indsatsen over for nydanskere blev gennemført i samarbejde med Integrationsrådet. Medlemmerne fungerede som rollemodeller og tog kontakt til målgruppen, der hvor målgruppen er og ved at bruge deres eget netværk. Integrationsrådet delte flyers ud og hængte plakater op i kulturelle foreninger, institutioner og gennem netværk. Desuden blev der hængt plakater op i udvalgte opgange. 

Resultat

Samlet valgdeltagelse: Hele landet: 85,9 %. Silkeborg: 87,9 %

Uden for arbejdsmarkedet, kontanthjælp: Hele landet: 62,9 %. Silkebog: 68,1 %

Uden for arbejdsmarkedet, uddannelseshjælp: Hele landet: 53,7 %. Silkeborg: 57, 3 %

Nydanskere (ikke-vestlige lande), indvandrere: Hele landet: 62,4 %. Silkeborg: 65,6 %

Nydanskere (ikke-vestlige lande),  efterkommere: Hele landet: 49,6 %. Silkeborg: 60,1 %

Målet med beSTEM i EU – EU i Silkeborg var at fastholde stemmeprocenten for alle aldersgrupper i forhold til valget i 2004 (2009 var rekordår på grund af folkeafstemningen om tronfølgerloven).

I demokratiprojektet beSTEM i EU – EU i Silkeborg ville vi med kærlige skub (nudging), aktiverende leg (gamification) og fortællinger om EU i Silkeborg gøre EU nærværende for at få flere borgere til at stemme til EU-valget 25. maj 2014.

Blandt initiativerne var en quiz med viden om EU og EU i Silkeborg og en pavillon på Torvet på den internationale Europadag, hvor der med quiz, konkurrencer og fortællinger om EU i Silkeborg blev gjort opmærksom på valget.

Med det formål at gøre EU mere nærværende for borgerne blev der endvidere udarbejdet 14 små fortællinger om EU i Silkeborg, herunder om EU’s indflydelse på sagerne i byrådet, erhvervslivet, naturen, skolerne, lokalområderne og kulturen.

Resultat

Valgdeltagelsen ved EU-parlamentsvalget steg 10,6 %-point (22 %) fra 48,9 % ved det sammenlignelige valg i 2004 til 59,5 % ved valget i 2014.

Valget i 2009 er ikke sammenligneligt, da der samtidigt blev afviklet folkeafstemning om tronfølgeloven.

beSTEM udsprang i første omgang af et ønske om at få flere unge til at stemme til kommunalvalget. Over halvdelen af vælgerne under 30 år foretrak sofaen frem for valglokalet ved valget i 2009.

Målet var at få landets højeste stemmeprocent for aldersgruppen.

Kommunalvalget i havde 2009 den laveste valgdeltagelse i 39 år. I Silkeborg Kommune stemte under halvdelen af de unge under 30 år. Kun ældre over 90 år havde en lavere valgdeltagelse. Det var et demokratisk problem.

Derfor udviklede vi beSTEM i Silkeborg og undersøgte, om man gennem viden fra forskningen og med et kærligt skub (nudging), aktiverende leg (gamification) og involverende, brugerdrevne oplevelser kunne få flere unge til at stemme. Projektet foregik på uddannelsesstederne, i byrummet og virtuelt – der, hvor de unge er.

Projektet blev drevet af de unge selv, bl.a. fra Ungdomsplatformens workshop i maj 2013 med unge fra ungdomsuddannelserne, Kulturhus Sønderport og Ungdomsplatformen, samt fra kommunens Nærdemokratiudvalg og kommunen.

Resultat

Kommunikation
Søvej 3 8600 Silkeborg